金城武.NET 討論區

標題: [題外] 請問邊間學日文最適合呀?
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線
請問邊間學日文最適合呀?

我已收集一D關於係香港學日文既學校,但問題係邊一間先最適合呢?
好多網友話第X日,因頭3個月有日藉老師教授,不過唔係咁識講廣東話作翻譯,所以好難名~
亦都有網友話X經好,一星期上兩堂,不過教得好慢好慢~
朋友們話某大學既校外日語課程,但貴學費之餘,初級讀完都考唔到第四級,一定報埋中級先得~
而同事們話工X聯又平又實用~~~~
請問各位前輩們,可唔可以分享一下呢?
作為小妹既參考資料都好丫~~~
THANKSSSSS

頂部
Creamy
版主

UID 300
精華 38
積分 11601
帖子 3477
閱讀權限 255
註冊 2006-12-20
狀態 離線
東亞語言文化學校
www.toa-school.com.hk/

我是讀這間的,可以選擇香港人或日本人教師,我選了日本人,因為想練習聽日本人口音。學語言是很花時間的,不能硬記吧,我一星期才上一個半小時,很慢很慢地教,五年才學完三本書,可以考三級試。

工聯x 是很便宜,但我讀完初、中、高三級,連短句都是有限公司,根本不足夠考四級試用。

最近有幾個插班生來自x經,同一個程度的話,他們能說的日文似乎比我多很多,所以我相信x經也不錯吧。

頂部
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線
謝謝creamy姐姐分享,我會考慮考慮呢!  thanksssss~~~

======

工聯x 是很便宜,但我讀完初、中、高三級,連短句都是有限公司,根本不足夠考四級試用。

呢個係我最擔心呢~~~~~   有乜理由讀晒都未必應付4級試呀?   

頂部
Creamy
版主

UID 300
精華 38
積分 11601
帖子 3477
閱讀權限 255
狀態 離線
http://www.japanese-edu.org.hk/nokeninfoc.htm

4級考試內容

類別               時間         得分
文字.語彙      25分鐘     100分
聽解               25分鐘     100分
讀解.文法       50分鐘     200分
共                  100分鐘    400分

認証基準
學習了初步程度的文法、漢字(100個程度)及生字(800個程度)。懂得簡單的會話,可讀和寫簡易的文章或短文。
(學習150小時以上程度)

頂部
Rachel
高級會員

UID 96
精華 3
積分 570
帖子 120
閱讀權限 50
註冊 2006-10-11
來自 Taipei
狀態 離線
回復 #3 Casper 的帖子

四級的考試其實很簡單的啊!

建議你可以先找找以前的考試題目來練習,就可以知道考試的方式,

也不會那麼緊張了!       加油喔! !
頂部
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Creamy 於 2009-3-15 00:19 發表
認証基準
學習了初步程度的文法、漢字(100個程度)及生字(800個程度)。懂得簡單的會話,可讀和寫簡易的文章或短文。
(學習150小時以上程度)

要150小時先可以應付第四級
唔怪得之應付唔到啦....工聯會既初中高班夾埋先得54小時~
咁如果我讀完初中高班後,餘下既小時係邊度再報讀呀?
unnn.......難道到時又要再轉校嗎?
頂部
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Rachel 於 2009-3-15 01:02 發表
四級的考試其實很簡單的啊!

建議你可以先找找以前的考試題目來練習,就可以知道考試的方式,

也不會那麼緊張了!       加油喔! !

我仲未報讀呢~~~
但已知50音點讀,都幾難記喔!
尤其係平假名、片假名既字......
頂部
Creamy
版主

UID 300
精華 38
積分 11601
帖子 3477
閱讀權限 255
狀態 離線
回復 #6 Casper 的帖子

建議你先到工聯會學初班,因為無論學費貴與平,五十音都是一樣的,沒有教得好與不好的分別,當初我是花了個暑假,一星期一課,輕輕鬆鬆地學會。如果讀完工聯會的初、中、高級,到其他專業一點的日語學校,起碼可以從中級插班吧。

回復 #7 Casper 的帖子

片假名上課時很少用,所以很容易忘記,你可以養成一個習慣,平時到日式超市逛,每樣貨品都拿來看看,例如糖果的口味 : コーラ (cola), レモン(lemon), 多看幾次便會入腦。

頂部
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Creamy 於 2009-3-15 22:40 發表
回復 #6 Casper 的帖子

建議你先到工聯會學初班,因為無論學費貴與平,五十音都是一樣的,沒有教得好與不好的分別,當初我是花了個暑假,一星期一課,輕輕鬆鬆地學會。如果讀完工聯會的初、中、高級,到其他 ...

感激creamy姐姐~~~
我曾經走去第一日語偷雞上堂,雖然有日藉老師教授50音,
但佢唔係太識廣東話,好多野都解釋唔到,要學生估估下!
昨天已報了初級班(插班,好彩還有位) ,原來工聯會教50音係分開咁教,
唔似第一日用3、4堂時間教晒50音,拗音,濁音等等,真係消化唔到呢
我又問過工聯會老師,現時進度係未能應付年尾的4級試呢!
但我睇到一d網友話明年一至四級既考試制度會變!
到時再無past paper可以練習了.....我好驚呀~~~~~~
頂部
Creamy
版主

UID 300
精華 38
積分 11601
帖子 3477
閱讀權限 255
狀態 離線
回復 #9 Casper 的帖子

我覺得,初級的同學,如果面對一個完全不會廣東話的日文老師,是會有反效果的,因為不明白,又不懂發問,結果連基礎都打不好。

我記得工聯會是每一課教一至兩行五十音,即是五至十個音,然後是包含這些音的生字,一課學十個音、十個生字,比較輕鬆。

今年開始,一級及二級每半年可以報考一次,三級及四級維持每年十二月只此一次。除此之外,我沒聽說還有其他改變。

我自己學習外語只為興趣,考試的証書,起碼要有二級以上,才可以拿出來見工用,如果是教日文或做翻譯工作,非一級不可。我已經有工作了,與日文無關的,所以証書變了收集用途

頂部
Casper
中級會員

UID 1110
精華 0
積分 261
帖子 166
閱讀權限 30
註冊 2008-1-4
狀態 離線
回復 #10 Creamy 的帖子

我會睇下自己既能力而決定考唔考第四級.......希望可以吧!
最後多謝creamy幫忙解答我既問題喔!thanks~~~~
頂部